Klubové farbiarske skúšky duričov 2016

18.09.2016 16:25

Basset klub SR: Klubové farbiarske skúšky duričov s udeľovaním titulu CACT a KV 2016.

 

 

 V sobotu 17. septembra sa v areáli  PR Komjatice (okr. Nové Zámky) uskutočnili Klubové farbiarske skúšky duričov organizované Basset klubom Slovenskej republiky. 

Rozhodcovský zbor v zložení Emil Vrabec, Peter Filip, Jozef Mihálik, Zoltán Híveš a Jaroslav Kýpeť pod vedením hlavného rozhodcu Mariána Kuruca posudzovali spolu až 15 psov.

Okrem klubových plemien ako basset hound, veľký hrubosrstý vendénsky baset a modrý gaskonský baset sa skúšok zúčastnili zástupcovia plemien slovenský kopov, jazvečík dlhosrstý a hrubosrstý, sealyham teriér a jagterier.

Nechýbali ani ČR účastníci, takže sa skúšky niesli v medzinárodnom duchu.

 Hlavným sponzorom a mediálnym partnerom bol časopis POĽOVNÍCTVO A RYBÁRSTVO, ktorý zabezpečil vecnú cenu pre každého účastníka skúšok.

Celodenný intenzívny dážď sťažoval prácu vodičom, ale najmä ich psím zverencom. Nepriazeň počasia sa podpísala aj na výkon niektorých prihlásených a počas skúšok odstúpili až tri jedince. Do úspešného konca sa prepracovalo 12 psíkov a aj keď výsledky neboli možno podľa predstáv ich majiteľov, počasie sa ovplyvniť nedá a skúšky sa konajú za každého počasia. V tretej cene skončili dva psíky, v cene druhej obstálo štyri jedince a v tej najcennejšej, teda cene prvej a titul CACT si vybojovalo psíkov šesť. 

Klubovým víťazom 2016 a zároveň absolútnym víťazom KFSD sa stal basset hound JESSY JAMES GLOOMY CLOWN (maj. Jana Pořízková). Okrem titulov si  domov táto víťazná dvojica odniesla aj cenu časopisu Poľovníctvo a rybárstvo pre KV 2016 ako aj cenu časopisu Poľovníctvo a rybárstvo pre víťaza skúšok.

Je naozaj potešujúce, že pri tak vysokom počte prihlásených psov zvíťazil práve basset. A je potešujúce, že plemená zastrešované basset klubom SR si určite nájdu svoje uplatnenie aj v poľovníckej praxi. Kynológii a bassetom zdar a tešíme sa na ďalší ročník v roku 2017 a možno zase práve v Komjaticiach.

Text, fotografie a na web spracovala MARIANNA RAJSKÁ